jueves, 30 de agosto de 2012

El Vostok 1


“Pobladors del món, salvaguardem aquesta bellesa, no la destruïm”.

Yuri Gagarin, cosmonauta rus.


El Vostok 1 va ser el primer coet espacial del Programa Vostok (programa espacial tripulat soviètic) i la primera missió espacial tripulada del programa espacial soviètic. Amb el vol d’aquest coet, el cosmonauta Yuri Gagarin va ser el primer ésser humà en sortir a l’espai exterior.

L’enlairament d’aquesta nau fou el 12 d’Abril de 1961 des del Cosmòdrom de Baikonur.

El sistema propulsor del coet (com el de tots els coets) contava d’un motor en el qual s’allotjaven els tancs de carburant líquid, que en aquest cas eren de querosè i oxigen líquid. En els laterals de la part inferior del coet es trobaven els propulsors de carburant sòlid, utilitzats en la primera fase d’enlairament del coet. Un cop consumit el carburant, els propulsors, es desenganxaven del cos del coet i, al entrar en contacte amb les capes més altes de l’atmosfera terrestre, s’incendiaven.

A la segona i tercera fases del coet succeïa exactament el mateix, un cop la nau ja havia entrat en orbita i la càpsula tripulada ja havia arribat a la velocitat necessària i a l’altura desitjada (315 km).

El vol va ser totalment automàtic, ja que el panel de control estava bloquejat (per polítiques internes de la URSS), tot i que Gagarin disposava d’un sobre tancat amb el codi numèric per activar el panel de control en cas de necessitat extrema.

A dins de la càpsula del Vostok 1, el cosmonauta Yuri Gagarin va completar una orbita terrestre. Les paraules de Gagarin des de l’espai van ser: “Pobladors del món, salvaguardem aquesta bellesa, no la destruïm” i, també, la famosa frase: “La Terra és blava!” que t’han d’impacte ecològic ha aportat. Desprès, la càpsula, va entrar a l’atmosfera terrestre i va aterrar per mitjà d’un paracaigudes.

Així va ser com l’ésser humà va sortir a l’espai.


Per saber – ne més:
  • Llibre: La Aventura Espacial, un libro despplegable. Autor: Anton Radevsky. Editorial: Könemann.
  • Sèrie documental La Carrera Espacial (Space Race) de la BBC.


No hay comentarios:

Publicar un comentario