viernes, 31 de agosto de 2012

El Lamarckisme: primeres idees evolucionistes


Al segle XVIII van sorgir els primers defensors de la capacitat dels organismes per canviar mitjançant processos naturals (com ara el comte de Buffon o Erasmus Darwin, avi del famós Charles Darwin), però no va ser fins al segle XIX que es va proposar la primera teoria àmplia de l’evolució, en contraposició al creacionisme, al fixisme i al catastrofisme. Aquesta va ser desenvolupada pel cavaller de Lamarck: Jean – Baptiste de Monet, que va exposar – la com una teoria sobre l’evolució dels éssers vius basada en l’herència dels caràcters adquirits.

Segons la teoria lamarckiana (o transformista), els organismes canvien necessàriament al llarg del temps en un procés que passa de manera contínua i gradual de formes més simples a altres de més complexes.

Els canvis ambientals provoquen que les especies modifiquin els hàbits, així com que facin servir o no determinats òrgans, els quals s’enforteixen o es debiliten, i fins i tot poden arribar a desaparèixer. Aquestes modificacions són transmeses d’una generació a una altra, i finalment tota la població canvia: l’espècie s’ha transformat.

L’exemple més clar per a il·lustrar aquesta teoria, utilitzat per el propi Lamarck, és el de la girafa: empès per la necessitat, un ancestre de coll curt de la girafa estira el coll per arribar a les fulles més altes de l’arbre i el continua estirant i estirant de manera que cada vegada el coll es fa més llarg. Aquest allargament del coll es va transmetent de generació en generació fins que la espècie es transforma totalment.

Paral·lelament als treballs de Lamarck, tenim els de l’escocès James Hutton, que va posar les bases de la geologia moderna,i va defensar l’uniformisme de les lleis geològiques: els agents del canvi geològic, per regla general, són agents que indueixen canvis lents, progressius, imperceptibles a escala humana.

Aquesta idea va ajudar a reforçar la teoria evolucionista de Lamarck.


Per saber – ne més:

No hay comentarios:

Publicar un comentario