lunes, 27 de agosto de 2012

Neil Armstrong


“Un petit pas per a un home, però un gran pas per a la humanitat”.
Neil Armstrong

Neil Armstrong va néixer a Wapakoneta, Ohio (USA), el 5 d’Agost de 1930.

Va desenvolupar un gran interès i afició per volar des de ben petit: amb sis anys va fer un vol que el va enamorar en un aeroplà Ford Tri – Motor. Fet que va provocar que, a la edat de 15 anys, comences classes de vol que es pagava realitzant feines bàsiques en tallers mecànics d’aeronàutica.

Amb 17 anys va rebre la llicencia de vol y va començar els estudis universitaris d’Enginyeria Aeronàutica a la Universitat Purdue, becat per la Marina dels Estats Units d’Amèrica.

L’any 1949 va ser cridat per la Marina per a complir el servei militar, i l’any 1950 va participar en la Guerra de Corea on va volar en un total de 78 missions militars.

Acabada la guerra, l’any 1952, va entrar a formar part del Comitè Consultiu Nacional (NACA) on va treballar durant 17 anys com a enginyer, pilot de proves, astronauta i administrador. La seva valia va ser decisiva per a seleccionar – lo per a mantenir la feina en el traspàs de la NACA a NASA.

L’any 1962 se’l va seleccionar com a un dels nou astronautes de la NASA de la segona classe per a ser escollits. Va rebre un dur entrenament durant els següents quatre anys.

El 16 de Març de 1966 va volar en la seva primera missió espacial: com a comandant del Gemini 8.

El 16 de Juliol de 1969 Armstrong es va enlairar, com a comandant de la missió Apollo 11, el seu famós viatge a la Lluna junt amb Michael Collins i Edwin “Buzz” Aldrin.

La missió Apollo 11 va ser un èxit total i Armstrong va ser el primer ésser humà en trepitjar la superfície lunar: “És un petit pas per a un home, però un gran pas per a la humanitat” varen ser les seves paraules en posar el peu sobre el satèl·lit terrestre.

Armstrong es va caracteritzar per ser sempre el més discret dels tripulants de l’Apollo 11, concedia poques entrevistes i va intentar portar una vida tranquil·la a la seva granja d’Ohio i impartint classes d’enginyeria a la universitat.

Desprès de l’Apollo 11 va continuar la seva feina a la NASA, on val la pena destacar la seva intervenció en la Comissió Rogers per a investigar, estudiar i descobrir els motius del terrible i dramàtic accident del transbordador Challenger.

Neil Armstrong va morir el passat 25 d’Agost de 2012, 20 dies desprès d’haver complert els 82 anys, desprès de les complicacions d’una intervenció quirúrgica de bypass. Desprès de la seva defunció, la seva família va dir: “Per a honorar a en Neil, tenim una simple sol·licitud: honorar el seu exemple de servei, compliment i modèstia, i la propera vegada que caminin fora en una nit clara i vegin la Lluna somrient, creiem que en Neil els guinyarà l’ull”.

Neil Armstrong (1930 – 2012) descansa entre les estrelles.


Per saber – ne més:

  • Llibre: Espacio. Autor: James A. Michener. Editorial: Plaza&Janes.
  • Llibre: La Aventura Espacial, un libro desplegable. Autor: Anton Radevsky. Editorial: Könemann.
  • Pàgina web sobre la missió Apollo 11 on s’explica amb detall i pas a pas com es va realitzar aquesta: http://wechoosethemoon.org/
  • Breu vídeo d’homenatge a Neil Armstrong (en castellà): http://www.youtube.com/watch?v=lXP5Q_F7QZI&feature=plcp




No hay comentarios:

Publicar un comentario