viernes, 2 de noviembre de 2012

Com es forma una aurora polar?


La aurora polar és un curiós fenomen atmosfèric que pot observar – se als pols del nostre planeta, tot i que a vegades podem observar – la en altres regions del planeta durant curts períodes de temps. Al pol nord es coneix com aurora boral mentre que al pol sud es coneix com aurora austral.

La aurora es produeix quan una ejecció de massa solar xoca amb la regió de la magnetosfera terrestre corresponent als pols del planeta.

El Sol produeix uns fenòmens eruptius coneguts com a tempestes solars que expulsen radiació electromagnètica i partícules carregades a l’espai.

La radiació i les partícules carregades elèctricament es dirigeixen a gran velocitat cap a la Terra. Al arribar a prop de la magnetosfera terrestre, el vent solar, comprimeix el camp magnètic de la Terra.

Durant aquesta compressió es genera una gran quantitat d’energia que impulsa als electrons (partícules carregades) cap a l’atmosfera, al llarg de les anomenades línies de camp.

Al entrar en contacte amb l’atmosfera, els electrons exciten els gasos atmosfèrics del nostre planeta i aquests emeten llum i color. Acaba de néixer una aurora!




No hay comentarios:

Publicar un comentario