viernes, 8 de junio de 2012

La Malaltia del Diable


El Diable (o Dimoni) de Tasmània és un marsupial que només es troba a la illa de Tasmània, d’aquí el seu nom.

Es tracta d’un animaló semblant a un gos de color negre que desprèn un olor molt característic i, sobretot, molt desagradable a causa de l’estrés. És conegut per la seva gran agressivitat entre els membres de la seva pròpia espècie (d’aquí la part de Diable del seu nom). Fins i tot, mascle i femella, s’arriben a mossegar ferotgement durant la còpula! Tot i que els experts consideren que aquesta conducta durant la còpula és una mostra d’amor, les mossegades que es fan i les ferides que es causen no poden ser classificades com a lleus...

Des de la colonització d’Austràlia fins a 1941 es va caçar a aquest animal perquè es considerava perillós per a la ramaderia a les illes. Aquest fet va reduir dràsticament la població a la illa i va portar a catalogar la espècie com a “en perill d’extinció”.

Tot i que està prohibit caçar – lo, des de 1996 la espècie s’ha tornat a veure amenaçada per un fet, aquest cop, de caire biològic que ha reduït la població entre un 20% i un 50% d’exemplars en llibertat. L’amenaça és un tipus de càncer que només afecta a aquesta espècie i que presenta un índex del 100% de mortalitat en tots els individus infectats.

Es tracta d’un tipus de càncer parasitari i contagiós que comença a aparèixer en forma de ferides al voltant de la boca de l’animal, i comença a desenvolupar tumors per la cara de l’animal que poden arribar a propagar – se per tot el cos. La majoria dels cops, els tumors facials dificulten l’alimentació de l’animal, fins a impossibilitar – lo del tot per a alimentar – se i acaba morint – se de gana.
La propagació d’aquesta malaltia es deu al fet esmentat anteriorment de que els diables solen mossegar – se uns als altres. Quan ho fan, algunes de les cèl·lules del tumor de l’animal malalt, que es troben al voltant de la boca, es desprenen penetren a les ferides de l’animal agredit i llavors es dóna el contagi.

Les primeres investigacions sobre aquesta malaltia (també coneguda com la Maledicció del Diable) semblaven apuntar que l’origen de la malaltia era un virus, però recents investigacions  de les Universitats de Sydney i de Griffith i del Consell Australià d’Investigació de la Universitat de Tasmània han demostrat que la malaltia i la transmissió d’aquesta es deuen a la baixa diversitat genètica del Diable. El fet de tractar – se de una espècie que només es troba a la illa de Tasmània l’ha transformat en una espècie molt vulnerable a agents infecciosos externs. A més, les cèl·lules canceroses contenen anticossos propis del Diable i, per tant, els anticossos de l’animal infectat no són capaços de reconèixer com a perilloses les cèl·lules tumorals i són del tot incapaços de reaccionar i enfrontar – se a aquestes.

La investigació duta a terme a Austràlia ha permès seqüènciar els gens de les cèl·lules canceroses i han pogut descobrir quins són els encarregats de la transmissió del càncer. Aquesta important recerca podria minimitzar el mal produït per aquesta malaltia.
Recents equips mèdics i de conservació ambiental han iniciat campanyes per a salvar a aquesta espècie, tresor de la biodiversitat terrestre i, per a intentar evitar l’aparició de la possibilitat d’un càncer contagiós en la espècie humana.



Per saber – ne més:
Revista Investigación y Ciencia nº419. Article “El cáncer del diablo” de Menna E. Jones i Hamish McCallum

No hay comentarios:

Publicar un comentario