sábado, 23 de junio de 2012

El vuitè passatger: Aliens al jardí de casa.


L’alienígena de la saga de pel·lícules d’ALIEN està inspirat en un animal que té molt poc d’extraterrestre, de fet, es tracta d’un animal que podem trobar – nos al jardí de casa. 
Es tracta de l’anomenada vespa de les aranyes, un insecte de la subfamília dels pompílids
(Pompiliade), pertanyent a la superfamília de les Vespoidea, és a dir, la família de les vespes.

La vespa de les aranyes es caracteritza per ser un animal solitari que construeix els seus nius amb fang en els llocs més diversos i inimaginables, fins i tot a l’interior de les cases.

Un cop té el seu niu semiacabat, surt a la caça d’una aranya a la qual paralitza amb el verí del seu fibló. Un cop a paralitzat a la víctima, se la enduu fins al niu i pon un ou a dins de la aranya. Durant les següents hores i dies es dedicarà a capturar altres aranyes i col·locar – les al mateix niu, ara bé, en aquestes aranyes no hi pondrà cap ou, ja que es tracta d’aliment “complementari” per a la larva que naixerà a l’interior de la primera aranya.
Tan bon punt li sembli que el “rebost” per a la primera larva està llest, repetirà el mateix procediment diverses vegades fins que hagi acabat la època de reproducció de la vespa i les larves comencin a transformar – se en pupes.

Les larves creixen a una velocitat sorprenent i devoren a les aranyes del niu en un interval molt curt de temps, fet que provoca que la vespa mare hagi de caçar tantes aranyes per larva.

El comportament reproductiu d’aquesta vespa recorda al de la vespa parasitària glyptapanteles originaria d’Amèrica del Nord, la qual col·loca les seves larves a l’interior d’erugues de diverses espècies.

Se’ns dubte, el comportament reproductiu d’ambdues espècies va inspirar a la criatura alienígena parasitària de la saga d’ALIEN.

Per saber – ne més:

·         Sobre les vespes parasitàries americanes: http://www.cienciapopular.com/n/Biologia_y_Fosiles/Avispas_Parasitarias/Avispas_Parasitarias.php


·         Sobre el niu de la vespa de les aranyes: http://mundoinsectos.blogspot.com.es/2010/07/disecando-el-nido.html


·         Sobre la saga ALIEN: http://www.filmaffinity.com/es/film708792.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario