lunes, 18 de junio de 2012

Les equacions de Maxwell i les ones electromagnètiques


Se’ns dubte, entre Newton i Einstein, la persona que més va aportar al avenç de la física fou James Clerk Maxwell. De fet, el propi Albert Einstein va descriure el treball de Maxwell com: “el més profund i profitós que la física ha experimentat des dels temps de Newton”.
Maxwell va unificar les equacions que formen la teoria electromagnètica i va arribar a la completar aquesta teoria. De fet, el quadre d’honor de la teoria electromagnètica està format per les quatre equacions de Maxwell i la equació de la força de Lorentz.


El punt final de la seva gran unificació, coneguda com la segona gran unificació de la física (la primera gran unificació de la física fou la de Newton) va ser la predicció d’ones electromagnètiques. Aquestes ones es deuen al fet de que la llei de Faraday diu que un camp magnètic que canvia al llarg del temps produeix un camp elèctric canviant i al fet de que la llei d’Ampère – Maxwell diu que un camp elèctric canviant al llarg del temps produeix un camp magnètic canviant; en conclusió (i a grosso modo): un camp magnètic crea camp elèctric i un camp elèctric crea un camp magnètic.
Havent arribat a aquesta deducció lògica, Maxwell va poder plantejar la existència d’ones electromagnètiques.

I què són les ones electromagnètiques? Es tracta d’ones formades per un camp elèctric i un camp magnètic, ambdós variables al llarg del temps, i capaces de desplaçar – se per el buit de l’espai exterior. La ona electromagnètica per excel·lència és la llum que, ha diferència del so, no necessita d’un medi material com l’aire per a propagar – se.



Les ones electromagnètiques han canviat les nostres vides, gràcies als avenços teòrics de Maxwell es va poder aprofundir en els estudis que van portar a la Teoria Quàntica i a tota la física moderna, que va acabar desenvolupant la branca tecnològica de la electrònica.

Apart dels moderns dispositius electrònics, trobem l’ús de les ones electromagnètiques en la radio i el televisor. Gràcies a el brillant talent teòric de Maxwell va avançar la ciència i la comunicació! I és que, en paraules de David Jou “Una de les branques més interessants del desenvolupament científic és la relació entre la ciència i la comunicació”.



Per saber - ne més:







  • Vídeo de la sèrie "El Universo Elegante y más allá" sobre el treball de Maxwell: 


          http://www.youtube.com/watch?v=_ry2wNgY3Oo



NOTA: Al documental les equacions de Maxwell apareixen en l'anomenada forma integral, és posible que buscant aquestes equacions per internet el lector pugui trobar - se amb altres expressions. No és més que una altra manera d'expressar - les, de fet, la forma integral és la que aprenen els estudiants de ciències al primer any de carrera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario